Krunice i mostovi od potpune keramike – zašto i kada?

Razlozi za izradu krunica i mostova mnogobrojni su – opskrba bezubog prostora, opsežnim ispunima zaštita krune zuba od daljnjeg trošenja i pucanja, zaštita zuba po završetku liječenja i uklanjanja opsežnog karijesa, nadoknada potpuno destruirane krune zuba uz prethodnu izradu nadogradnje ili iz razloga isključivo estetske naravi. Nezadovoljstvo izgledom zuba može biti potaknuto njihovom tamnijom ili neujednačenom bojom, oblikom, položajem ili oštećenjem i/ili gubitkom dijela tkiva zuba. Očekivano, takvi su estetski nedostaci češći poticaj za protetskom terapijom kad je riječ o prednjim zubima izloženim pogledu. Fiksnim protetskim radovima, krunicama i mostovima ti se nedostaci mogu ispraviti, međutim uspješno provedena terapija podrazumijeva postizanje prirodnog izgleda zuba uz normalnu funkciju žvakanja i govora upotrebom umjetnih materijala. U nastavku ovog članka navodimo materijale kojima je to moguće postići.

Dentalna keramika ili često pogrešno, nazvana porculan, danas je materijal izbora za izradu krunica i mostova. Fiksni protetski nadomjesci mogu se izraditi od metal-keramičkih materijala potporne (sivo obojene) metalne jezgre te onih potpuno keramičkih. Za razliku od metal-keramičkih nadomjestaka, potpuno keramičkim krunicama i mostovima postižu se daleko bolji estetski rezultati.

Protetski nadomjesci od potpune keramike ipak nisu rezervirani samo za prednje zube. Potpuno keramički sustavi razlikuju se po svojim svojstvima – tako cirkonij-oksidnu keramiku odlikuje izrazita čvrstoća te je zato koristimo i u stražnjoj regiji. Naš je laboratorij opremljen najmodernijom CAD/CAM opremom kojom se izrađuju i najzahtjevnije konstrukcije od cirkonij-oksidne keramike.

Za restauraciju prednjih zuba koriste se keramički materijali koji imitiraju izgled prirodnih zuba. Odlikuju se optičkim svojstvima prozirnosti, prodiranja svjetla i zamućenosti tipične za prirodne zube i njihova različita tkiva (dentin i caklina). Od takve se keramike mogu izraditi i krunice i ljuske.

Još jedna od pozitivnih strana potpuno keramičkih nadomjestaka jest ta što je keramika biokompatibilna i hipoalergena za razliku od nekih metalnih legura koje mogu, iako rijetko, u pojedinaca uzrokovati alergijsku reakciju.

Dijelimo s vama neke od osmijeha iz ordinacije Stomatologija i estetika postignute potpuno keramičkim restauracijama!

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru